Galeries Laietanes (Dreta de l'Eixample)

Municipi:Barcelona
Comarca:Barcelonès
Coordenades: 41.390203, 2.168861

Galeries Laietanes, situades a la Gran Via, 613, van ser fundades pel marxant i promotor artístic Santiago Segura el 1915 al costat d'una de les botigues barcelonines del Faianç Català, empresa creada el 1891, a Sabadell pel seu oncle, el ceramista Marià Burguès. Van ser un trampolí d'iniciatives culturals i un bon aparador de l'art noucentista. El seu celler, ubicat al soterrani, va ser un dels punts de trobada d'artistes i intel·lectuals del noucentisme, a la manera dels 4 Gats per als modernistes. L'interior era decorat amb pintures murals al tremp de Xavier Nogués amb entranyables figures de borratxets, llegendes i inscripcions, que suggerien l'humor universal de l'artista.

Després de 1939, sota la direcció de Josep Gudiol i Ricart, esdevingué un dels principals focus de nou desvetllament de l'art d'avantguarda i acollí el Saló d'Octubre. S'hi celebrà la primera exposició de Miró després de la guerra i l'exposició del Sant Crist de Dalí.

Avui l'espai està ocupat per un edifici nou de trinca, tanmateix situats al davant podem evocar les glòries passades amb un fragment de Catalans de 1918, de J. V. Foix en què destaca la presència al local com a treballador de la llibreria de Joan Salvat-Papasseit, entre 1919-1921, i tres fragments de les memòries de Jaume Passarell fixen el record de tres moments cronològicament diferents del local i el dels personatges destacats de les lletres i l'art que hi varen desfilar en un moment o altre.