Cúpula del Coliseum (Dreta de l'Eixample)

Municipi:Barcelona
Comarca:Barcelonès
Coordenades: 41.388224, 2.166205

Inaugurat el 1923. L'edifici va ser projectat per Francesc de Paula Nebot, en un estil eclèctic proper al moviment Beaux-Arts francès i inspirat en el de l'Òpera de París. En la luxosa decoració participaren artesans com Fernández Casals, Gonçal Batlle i Torra Pasan. Les obres costaren quatre milions i mig de pessetes de l'època. Originalment, tenia 1.815 butaques, distribuïdes en tres nivells: platea i dos pisos en forma de mitja ferradura, amb 50 llotges al voltant de la platea. Durant la Guerra Civil, un dels bombardeigs de 1938, que va afectar les cases veïnes, el va posar en perill. Actualment, té capacitat per a 1.689 persones.

La façana, monumental, presenta un porxo amb curvatura convexa amb grans columnes, i està flanquejada per dues torres neo-barroques i escultures de Pere Ricart. L'edifici està coronat per una cúpula, dissenyada per Valeri Corberó: l'espai entre la cúpula i el sostre de la sala estava destinat a fer-hi un casino que mai no s'hi instal·là. A la cúpula van tenir-hi estatge diverses entitats, al llarg del temps, entre les més destacades l'Escola d'Art Dramàtic Adrià Gual.

Situats al davant de l'edifici podem servir-nos de textos Josep Maria Benet i Jornet (1940), Julià de Jòdar (Badalona, 1942), Pere Gimferrer (Barcelona, 1945), Montserrat Roig (Barcelona, 1946) i Carme Riera (Palma, 1948) que ens il·lustraran sobretot de les activitats de l'EADAG o del cinema, i en el cas de Gimferrer de com veia poèticament aquesta zona barcelonina.