L'Oro del Rhin (Dreta de l'Eixample)

Municipi:Barcelona
Comarca:Barcelonès
Coordenades: 41.388480, 2.166682

El maig de 1924, als baixos de la Casa Pia Batlló, al costat del Coliseum, es va inaugurar aquest polivalent i wagneriana cafeteria, que marcaria una època en la Barcelona del segle XX, a la cantonada de la Gran Via de les Corts Catalanes i Rambla Catalunya. El local oferia serveis de cafeteria, cerveseria, restaurant i xarcuteria. El propietari de l'establiment Aixelà va encarregar la decoració interior a Leopold Barreda que va incorporar-hi tapissos de l'artista Adolfo Sanz.

L'Oro del Rhin va ser especialment famós pels seus tertulians i les seves penyes i perquè va aconseguir reunir a les seves taules un seguit d'artistes, intel·lectuals i gent de cultura diversa com Sebastià Gasch, Federico Garcia Lorca, Rafael Barradas, Max Aub, Sebastià Juan Arbó... En els seus primers anys el local era amenitzat per l'orquestra del mestre Eduard Tolrà i l'any 1935 s'hi va fer un homenatge de comiat a l'actriu teatral Margarida Xirgu abans de viatjar cap a terres americanes.

Davant el que avui és una oficina bancària podem llegir una anotació del dietari Sala de miralls, de Feliu Formosa (Sabadell, 1934) en què documenta les reunions que als anys seixanta del segle passat hi feien els organitzadors del teatre independent.