Balneari de la Font Picant

Comarca:La Selva
Coordenades: 41.905070, 2.508040

Aquest balneari, a tocar de la Font Picant fou construït l'any 1880 i va funcionar fins al 1936 aprofitant l'agua mineromedicinal de les seves fonts. La primera, coneguda popularment com la Font Picant, és la més antiga (1779) i la brama popular diu que el rei Ferran VII d'Espanya, se'n feia portar aigua per combatre els seus atacs de gota.
Inicialment era un edifici de dues plantes que, mercès a l'èxit, es va ampliar i remodelar quatre anys després, però la construcció actual és de 1927, obra de l'arquitecte Josep Mª Pericas. Es coneixia com Hotel Martín, pel nom del seu director, Martí Pagès. L'any 1905 va passar a mans de la família Ribot. Durant la Guerra Civil va ser convertit en Hospital Militar i ja no va tornar a obrir les seves portes com a balneari.

Un dels primers autors a parlar-ne fou Víctor Balaguer del qual podem llegir un text que s'hi refereix en els moments de la construcció del primer balneari. També hi passà algunes temporades d'estiu de la infantesa l'escriptor Pere Calders. És en aquest ambient d'estiueig que localitza un conte que narra les relacions un xic especials d'un oncle i el seu nebot amb l'estil característic de l'autor, que podem llegir en alguna sala d'estar de dins del balneari o en algun dels racons amb vegetació ufana que hi ha pels entorns.