Balneari Termes Orión

Comarca:La Selva
Coordenades: 41.846363, 2.671764

La referència documental més antiga sobre les aigües d'aquest balneari  és la descripció que en féu el 1849 el metge Salvador Cabra. L'any 1860 Antoni Comas, propietari del mas Molins on es troba la deu termal, fa construir un edifici al mestre d'obres Pere Borrell, amb quatre piles o banyeres que s'ampliarà amb una nova planta el 1897. Un any abans, s'havia creat una nova societat: Baños Termales de Santa Coloma de Farnés.  D'aleshores, tenim notícia de l'existència d'una capella i s'hi agrega un nou cos lateral. El 1898 l'Ajuntament es compromet a fer un camí arbrat per comunicar l'establiment amb Santa Coloma.

Als anys vint del segle passat compra el negoci el matrimoni Manuel Burch Solanich i Mercè Barraquer i Garrigosa que li donen el nom actual de Termas Orion. Encarreguen un nou projecte (1922) pel balneari a l'arquitecte J. B. Serra seguint el model dels balnearis centreeuropeus d'estil classicista noucentista (balneari de Karlsbaad). Només se'n porta a terme una part: l'ordenació del parc en l'avinguda central enjardinada, la porxada de la façana, el vestíbul, el teatre, el nou menjador i una nova galeria de banys al cos esquerra. En aquests anys d'esplendor també es crea un club de tennis, se celebren els Jocs Florals (1922) i el Congrés Internacional d'Esperanto (1926). S'hi instal·la el primer ascensor de les comarques gironines (1926).

Són els anys de què parlen els textos que proposem llegir-hi: un poema d'Antoni Busquets i Punset (Sant Hilari Sacalm, 1876- Calders, 1934) que fa un recorregut històric per la valoració de les aigües termals de la Selva d'ençà els romans, i un fragment de novel·la rosa de Josep Maria Folch i Torres (Barcelona, 1880-1950) escrita originàriament en castellà que descriu l'ambient d'estiueig i distinció de les gent jove que acudia al balneari.