Davant l'edifici de la Renaixença

Comarca:Priorat
Coordenades: 41.264415, 0.904594

La Renaixença era el local on es reunia el "Comite Revolucionari", i era la seu d'estada i reunió de diversos partits d'esquerres, i fins i tot va ser magatzem del XV Grup de Tropes d'Intendència dels republicans. La Renaixença va ser fundada per per set nois que van ser expulsats de "L''íntim", anomenat aleshores "Teatro-Cine Íntimo", en el qual hi anava gent de dretes, en general, i s'hi organitzaven els balls que feia la Falange.

La Renaixença disposa d'un ampli cafè-bar i una sala de Teatre. El naixement d'aquesta entitat té una base social molt forta, donat que va ser fundada per set nois que van ser expulsats o apartats de l'Íntim. Després s'hi va afegir més gent, i finalment el resultat va ser una altra entitat que desde aleshores, va acabar amb el "monopoli" de l'Íntim i va suposar el començament d'una rivalitat històrica entre aquestes dues entitats.

Situats al seu davant, hi podem llegir tres fragments de text de tres obres diferents de Jesús Maria Tibau (Cornudella de Montsant, 1964) que ens acosten a "La Renaixença" de l'època i ens en fa un bonic retrat.