Basílica de Santa Maria

Municipi:Elx
Coordenades: 38.267335, -0.697626

La Basílica menor de Santa Maria o Església Arxiprestal de Nostra Senyora de l'Assumpció està ubicada a la plaça del Congrés Eucarístic de la ciutat d'Elx.  Construïda en estil Barroc entre 1672 i 1784 és un dels millors exemples del barroc del país. Però, tanmateix, presenta diferents estils arquitectònics, des del barroc italianitzant de la façana principal, el rococó de les altres portades i la girola, el neoclàssic de l'interior, fins a les reminiscències medievals. Les seves tres façanes són obra de l'escultor Nicolás de Bussy entre 1680-1682.

El Misteri d'Elx (també anomenat localment La Festa) és una representació teatral que recrea la Mort, Assumpció i Coronació de la Mare de Déu que se celebra a Elx des de l'edat mitjana. És una de les poques representacions de la litúrgia que encara es fa dins d'una església, i declarat patrimoni de la humanitat des del 2001per l'UNESCO. L'obra es divideix en dos actes, i s'escenifica cada 14 i 15 d'agost en l'interior de la Basílica de Santa Maria. Investigacions recents situen l'origen d'aquesta obra al voltant de la segona meitat del segle XV, contràriament amb les creences de la tradició local, que el relaciona, d'una banda, amb la conquesta de l'Elx musulmà en 1265 i, per una altra, amb la troballa de la imatge de la Mare de Déu, dins d'una capsa de fusta, el 29 de desembre de 1370, en la propera localitat costanera de Santa Pola.

El text del Misteri, llevat d'alguns versos en llatí, es troba íntegrament escrit en català; i la música és una amalgama d'estils de diferents èpoques que inclouen motius de l'edat mitjana, del Barroc i del Renaixement.

Situats a l'interior de la basílica podrem llegir un fragment de la peça teatral i dos poemes de Vicent Andrés Estellés (Burjassot, 1924-València, 1993) que resumeixen l'argument del misteri i se centren en el moment culminant del davallament de la magrana d'or. També, a dins o fora del temple, podem servir-nos de la lectura d'un sonet de Joan Fuster (Sueca, 1922-1992).