Plaça de Santa Maria del Mar

Municipi:Barcelona
Comarca:Barcelonès
Coordenades: 41.383444, 2.181784

La plaça de Santa Maria dóna visibilitat a la imponent façana de Santa Maria del Mar envoltada de carrerons amb trets encara del passat medieval. La façana principal queda cenyida per les dues torres octogonals (forma que es repetirà a les columnes de l'interior). El campanar de llevant no es coronà fins al 1902, tot i que d'ençà 1674 havia servit de torre del rellotge. Dos poderosos contraforts emmarquen la rosassa i anuncien l'amplada de la volta interior.

Horitzontalment podem veure-hi dos trams, clarament marcats per les motllures i els terrats, mentre que a les torres l'horitzontalitat queda subratllada una vegada més pels terrats en lloc de pinacles o agulles. El tram inferior queda centrat pel pòrtic i el superior per la rosassa, amb els dos finestrals que l'acompanyen entre els contraforts i les torres.

A la vista del conjunt monumental podem llegir un poema epigramàtic de Josep Maria López-Picó que equipara la gràcia dels campanars amb la dels coloms. Podem seguir la lectura amb un text d'Olga Xirinacs que repassa la història i els valors del conjunt i un altre de Montserrat Roig en què explica l'atracció que sentia per aquesta monumental església i com, semblantment al que li passava a un personatge d'El temps de les cireres, a ella també li semblava haver viscut en altre temps lligada a aquest espai gairebé màgic.