Impremta de la Renaixença (Raval)

Municipi:Barcelona
Comarca:Barcelonès
Coordenades: 41.383281, 2.170444

Pere Aldavert tenia la casa i una impremta, al número 13 i hi  va fundar el setmanari "La Renaixensa" el 1871, que deu anys després es convertí en diari, "La Renaixença". L'edifici desaparegué el 1938 quan és va urbanitzar el carrer Pintor Fortuny a causa de l'incendi dels magatzems El Siglo de la Rambla.

La capçalera "La Renaixensa" va dissenyar-la Lluís Domènech i Montaner i el dirigí, primer, Francesc Matheu i, després, Àngel Guimerà. Va destacar en el terreny polític i en la seva producció cultural. Així, va ser el primer diari català que inicià la tradició de publicar obres en fulletons que després s'enquadernaven en llibres. N'hi aparegueren títols com La papallona, de Narcís Oller i els quadres de costums d'Emili Vilanova. El 1902, al convertir-se en una societat anònima, la redacció es va traslladar al carrer Petritxol, nova casa de residència d'Aldavert i Guimerà. Desaparegué el 1905 ofegat de deutes. "La Gramalla", citada en el text, fou un setmanari de ciències i arts redactat en català, editat a Barcelona del 14 de maig al 10 de setembre de 1870 i òrgan de la Jove Catalunya. La seva pretensió era propagar el català a totes les classes de la societat.

Just davant el xamfrà on hi ha el monument a Fortuny, en el punt que aproximadament hi havia la impremta, hi podem llegir un fragment de les memòries de Pere Aldavert que il·lustra el paper fonamental d'alguns mecenes en la continuïtat de la publicació.