Casa de Convalescència (Raval)

Municipi:Barcelona
Comarca:Barcelonès
Coordenades: 41.381405, 2.169102

A la Casa de Convalescència de l'Hospital de la Santa Creu, instal·lada en  un  palau del segle  XVII, avui seu de l'IEC és, hi anaven els malalts que tot hi haver-se curat, necessitaven un temps per refer-se i no tenien ningú que en pogués tenir cura. Un dels seus benefactors més destacat va ser el comerciant Pau Ferran. En honor al patronímic a l'entrada hi ha un singular mural de ceràmica valenciana exposant la vida del sant apòstol i al pati o claustre dues imatges.

Hi ha dues imatges de Sant Pau. Una en una fornícula de la cantonada amb el carrer Egipcíaques és de Domènec Rovira, el Jove, autor també de les escultures de la façana de Poblet. La segona escultura de Sant Pau, sobre el pou del pati, és de l'escultor marsellès establert a Barcelona, Lluís Bonifaç. D'ell també són les gàrgoles que envolten el pati.

En unes dependències situades a la planta baixa hi ha la Fundació Mercè Rodoreda que gestiona el llegat de l'autora. Situats en qualsevol punt del pati podem llegir  el poema que dedicà a aquest espai Alexandre Plana (Lleida, 1889 — Banyuls de la Marenda, 1940) i el text autobiogràfic que Joan Coromines (Barcelona, 1905-Pineda de Mar, 1997), membre de l'Institut d'Estudis Catalans i romanista insigne, confia a Josep Pla i en el qual descriu el procés de la seva formació científica i acadèmica.