Palau Moja. Saló del Vigatà (La Rambla)

Municipi:Barcelona
Comarca:Barcelonès
Coordenades: 41.383341, 2.171747

Aquesta sala noble del Palau Moja va ser decorada el 1791 per Francesc Pla, el Vigatà, i és considerada una de les seves millors obres. Té tres pisos d'alçada, planta quadrada i grans finestrals oberts a la Rambla. Les seves pintures murals amb escenes històriques, retrats de la família Moja i garlandes de flors, van ser testimoni de les celebracions més exquisides del Palau.

En morir sense descendència Josepa de Sarriera i de Copons l'any 1865, el Palau fou comprat pel comerciant d'esclaus i navilier Antonio López i López, primer marquès de Comillas, que s'hi va instal·lar el 1875. Dos anys després, Jacint Verdaguer entrà a formar part del servei del Palau amb el càrrec de capellà de la família. Hi restà setze anys, al llarg dels quals hi escriví Canigó entre d'altres obres.

En aquest Saló podem acabar de llegir la nota de dietari del baró de Maldà que descriu la sumptuositat del ball que s'hi celebrà al llarg de la festa en honor del casament de la pubilla dels marquesos de Moja amb el seu cosí. També hi escau la lectura d'un fragment d'En defensa pròpia que ens detalla les seves funcions d'almoiner i de, com ja a la dècada dels noranta, Verdaguer notava un distanciament en les seves relacions amb els marquesos que desem-bocà en la seva expulsió del Palau i en el viacrucis que hagué d'assumir per desobeir el bisbe Morgades.