Mercat de la Boqueria (La Rambla)

Municipi:Barcelona
Comarca:Barcelonès
Coordenades: 41.382009, 2.171946

El Mercat de Sant Josep, popularment conegut com la Boqueria,i antigament com el Bornet, és municipal i ocupa l'espai que havia pertangut a un antic convent, el de Sant Josep.  Amb l'enderroc del convent, es va construir una plaça amb grans columnes voltada de porxos, que havia de ser la més gran de Barcelona.  És el mercat més gran de Catalunya, 2.583 m² amb més de 300 parades, el més variat en oferta alimentària, i també el més visitat pels turistes.

La coberta metàl·lica actual es va inaugurar el 1914. L'última modificació arquitectònica del Mercat va ser a l'any 2000. En el seu interior, vivint en directe la multitud que a tothora hi compra i el visita, podem llegir, primer, una anotació de dietari del Baró de Maldà que fixa les imatges d'una altra època però coincidents amb les actuals en els aspectes bàsics. Una fragment de La papallona de Narcís Oller ens presenta la Madrona, una de les protagonistes en aquest marc quan encara no hi havia coberta i les parades eren disposades a l'entorn de la plaça amb columnes. De la mà de Sempronio farem un repàs del mercat de la Boqueria però també de tots els altres barcelonins que la seva memòria evoca.

Encara, un fragment d'Els plàtans de Barcelona, de Víctor Móra (Barcelona, 1931) ens en donarà una visió menys idíl·lica, centrada en el rerefons de la Gardunya, on la gent pobre i desvalguda s'intercanviava les deixalles que havien arreplegat de les diferents parades del mercat. En canvi, un fragment d' Un amor a l'ombra de la pedra blava, de Lluís Permanyer (Barcelona, 1939) ens convida d ela mà de la protagonista a penetrar per la porta presidida per un vitrall modernista a entrar al mercat i deixar-nos prendre per l'hedonisme espectacular que captivarà els nostres ulls. Finalment, Maria Antònia Oliver (Manacor, 1946), per la seva banda, ens transmet les sensacions d'una illenca que descobreix el moll de l'os de la ciutat i l'anècdota lingüística quan a la Boqueria demanaren tomàtigues madures per fer trempó.