Masjoan

Municipi:Espinelves
Comarca:Osona
Coordenades: 41.870052, 2.411110

Més enllà del nucli urbà del poble, el terme municipal d'Espinelves està format per una cinquantena de masies i cases de pagès que han ajudat a estructurar i a condicionar la zona rural del municipi. Una de les més importants és la casa de Masjoan.

La casa destaca per la seva localització ja que està rodejada d'avets i altres tipus de coníferes (58 espècies diferents) que s'han preservat des de mitjans del XIX, formant un important arborètum que fou creat principalment per Marià Masferrer Rierola (1856-1923) eminent naturalista i botànic que va estudiar profundament la fauna i flora de les Guilleries.

Actualment s'ha marcat un itinerari a peu per l'Arborètum on es poden observar les espècies més destacades, entre elles alguns exemplars catalogats de monumentals per la generalitat de Catalunya. (7 exemplars de diferents espècies). En qualsevol punt del recorregut podem servir-nos de la lectura d'un text d'aire bucòlic d'Anton Punset i Busquets i de dos fragments del dietari El vel de maia, de Marià Manent.