Convent de Sant Bartomeu

Comarca:Urgell
Coordenades: 41.627541, 1.013585

El convent de Sant Bartomeu està ubicat als afores del nucli urbà de Bellpuig, a la comarca de l'Urgell. És d'estil de transició del gòtic tardà al Renaixement. Va ser fundat el 1507 per Ramon Folc de Cardona-Anglesola, baró de Bellpuig i aleshores virrei de Sicília, que va obtenir del papa Juli II una butlla per establir un convent de franciscans al lloc on hi havia una antiga capella de Sant Bartomeu. Antigament hi havia el mausoleu de Ramon Folc que avui es troba a l'interior de l'església de la vila.

El claustre gran té tres nivells. El més baix és d'un gòtic sever, amb contraforts desproporcionats per aguantar les voltes de la primera planta. El primer pis és recorregut per una arcaria que dóna personalitat a tot l'edifici: les columnetes, torçudes per l'eix, continuen el moviment pels arcs, en una fórmula del gòtic tardà única al Principat. Els capitells són tots diferents, esculpits en filigrana vegetal, animals i figures humanes. En un tercer nivell hi ha una galeria renaixentista, del 1614, de columnetes dòrico-toscanes estriades i arcs rebaixats.

Uns textos de Valeri Serra i Boldú, Vidal Vidal i Francesc Pascual (Castellnou de Seana, 1934) ens en donen informacions complementàries en el temps.